Terapia individuala ABA

divider 02 free img

Ce este terapia individuala ABA?

Terapia individuala ABA 2

Rezultate pozitive

Este o terapie comportamentală care are rolul de a transforma comportamentele nedorite în comportamente pozitive, scopul final fiind integrarea socială a copilului.

Recompesă

Terapia se face după un program bine stabilit cu obiective clare, împărțite în sarcini mici, astfel evoluția copilului să fie mereu măsurată. ABA se bazează pe observarea comportamentului, recompensare pozitivă și prompt (ajutorul minim, dar suficient oferit copilului, pentru a îndeplini o sarcină). Când răspunsul copilului este corect, comportamentul este recompensat.

Abilități noi

Comportamentele nedorite sunt observate cu atenție. Scopul este aflarea factorului declanșator pentru comportamentul respectiv, precum și observarea a ceea ce se întamplă după manifestarea lui, ce anume întărește comportamentul respectiv. ABA ajută copiii cu autism în creșterea comportamentelor dezirabile (ex: comunicarea), predarea noilor abilități, menținerea unui comportament (învățarea autocontrolului), generalizarea sau transferul comportamentelor învățate, restrângerea factorilor de mediu care acționează asupra copilului când învață, reducerea comportamentelor nedorite (agresivitatea, autogresivitatea, stereotipii, autostimulări).

Exprimare

Prin intermediul terapiei comportamentale, copiii cu autism pot fi recuperați pentru a înțelege lumea, pentru a putea relaționa cu cei din jur, să comunice, să-și exprime dorințele, nevoile. Esențial în recuperarea copilului este să înceapă terapia de la vârstă mică, iar părinții trebuie să se implice în programul de recuperare. Programul se face individual, în funcție de abilitățile copilului.

Scroll to Top